SUMMA és un arxiu videogràfic d’actuacions de música i poesia experimentals a Barcelona.

Es tracta d’un arxiu on line sense ànim de lucre que vol oferir un accés públic a les més de 1.100 gravacions de vídeo efectuades per l’associació Habitual Video Team durant més de 25 anys, des del 1990 fins a l’actualitat.

L'arxiu consta principalment de concerts de música experimental i d’actuacions poètiques, i en menor quantitat engloba arts escèniques i arts visuals, tant d’artistes locals com internacionals.

La major part de l'arxiu està gravada a Barcelona en espais com Communiqué, Sidecar, Zeleste, KGB, CCCB, Fundació Miró, Teatre Malic, Heliogàbal, Standard, CaixaForum, Arts Santa Mònica, Conservas, Antic Teatre, Teatreneu, diversos Centres Cívics, etc, però també recull altres esdeveniments de fora de Barcelona com el festival d'arts electròniques Nits Digitals de Vic i el festival multidisciplinari A Part de Girona.

L'arxiu té un gran valor històric i cultural ja que documenta gran part de l'escena alternativa musical i poètica de la Barcelona dels 90 en endavant, incloent la totalitat de la programació del G's Club organitzada per la discogràfica G3G Records, i dels festivals de polipoesia i poesia sonora organitzats per propost.org. Es poden destacar gravacions dels inicis de la col·laboració entre Enric Casasses i Pascal Comelade, de grups com CaboSanRoque o de la trajectòria de músics i poetes com Accidents Polipoètics, Tres, Joan Saura, Il Gran Teatro Amaro, Lydia Lunch o Jakob Draminsky Højmark, entre altres.

direcció_
hvt.jpg

Josep M. Jordana & Lis Costa

2012. Primera fase

SUMMA va néixer el 2012 amb la finalitat de convertir aquest patrimoni audiovisual en un arxiu públic. En la primera fase del projecte vam crear aquest web, vam catalogar la totalitat de les gravacions existents des de 1990 a 2012, vam introduir a la base de dades unes 300 gravacions i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió de 80 vídeos.

SUMMA es va presentar públicament el 21 de desembre de 2012 en un acte celebrat a l'Antic Teatre de Barcelona, en el qual van participar artistes vinculats a l'arxiu: el poeta Xavier Theros, els músics Pierre Bastien, Gat, Mark Cunningham, Sílvia Mestres i CaboSanRoque. També es van projectar els vídeos Satsanga, de Toni Serra i G's Club Sampler 1991-1998, d'Habitual Video Team.

postal presentació


amb la col·laboració de_
GeneCultura.png

2013. Segona fase

A la segona fase, efectuada sense cap ajut públic, vam fer millores en alguns aspectes del web, vam catalogar les gravacions del 2013, vam introduir a la base de dades unes 700 gravacions fins a completar la totalitat de les corresponents al període 1990-2013 i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d’una segona remesa de 8 vídeos.


2014. Tercera fase

A la tercera fase, vam fer millores en alguns aspectes del web (creació d'un cercador personalitzat amb cerca avançada i creació d'un sistema de newsletter), vam catalogar i introduir les gravacions del 2014 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d’una tercera remesa de 20 vídeos.

També vam programar la sessió ARXIUS VISIBLES, una taula rodona sobre l'estat dels arxius audiovisuals a Catalunya (on line i presencials), amb representants de diversos arxius audiovisuals i amb col·loqui obert al públic. Amb la participació d’Esteve Riambau (Filmoteca de Catalunya), Simona Marchesi (arxius OVNI), Carolina López (Xcèntric, CCCB), Albert Alcoz (Venusplutón!), Lis Costa (Summa, arxiu videogràfic d’Habitual Video Team) i Antoni Mercader (exprofessor de Comunicació Audiovisual de la UB i historiador de l'art dels mèdia). La sessió va tenir lloc a Arts Santa Mònica el 19 de desembre de 2014, de 18 a 21h.

postal taula rodona Arxius Visibles

amb la col·laboració de_
GeneCultura.png

2015. Quarta fase

A la quarta fase, efectuada sense cap ajut públic, vam catalogar i introduir les gravacions del 2015 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una quarta remesa de 8 vídeos.


2016. Cinquena fase

A la cinquena fase, vam catalogar i introduir les gravacions del 2016 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una cinquena remesa de 20 vídeos.

amb la col·laboració de_
AjBarcelona.png

2017. Sisena fase


A la sisena fase, vam catalogar i introduir les gravacions del 2017 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una sisena remesa de 20 vídeos.

amb la col·laboració de_
AjBarcelona.png

2018. Setena fase

A la setena fase, vam catalogar i introduir les gravacions del 2018 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una setena remesa de 20 vídeos.

amb la col·laboració de_
AjBarcelona.png

2019. Vuitena fase


A la vuitena fase, vam catalogar i introduir les gravacions del 2019 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una vuitena remesa de 20 vídeos.

amb la col·laboració de_
AjBarcelona.png

2020. Novena fase

A la novena fase, efectuada sense cap ajut públic, vam catalogar i introduir les gravacions del 2020 a la base de dades, i vam fer la digitalització, restauració, edició i compressió d'una novena remesa de 5 vídeos.